Türk Edebiyatı Dönemleri Tablosu

ürk Edebiyatı’nın dönemleri, tarihsel süreç içerisinde gelişen edebi akımlar ve anlayışlara göre farklı alt başlıklara ayrılabilir. Aşağıda Türk Edebiyatı’nın ana dönemlerini gösteren bir tablo yer almaktadır:

DönemZaman DilimiÖzellikler
Sözel DönemOrta Asya ve ilk İslamiyet dönemi– Destanlar, mitolojik öğeler, halk hikâyeleri ve şifahi edebiyat ürünleri yaygındır.
İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı8. yüzyıl – 11. yüzyıl– Orhun Yazıtları gibi ilk yazılı metinler, destanlar (Alper Tunga, Türeke) ve halk edebiyatı eserleri görülür.
Divan Edebiyatı13. yüzyıl – 19. yüzyıl– Arapça ve Farsça etkisi büyüktür. Şairlerin edebi üslup ve dil olarak divanlarda yazdıkları şiirler ön plandadır.
Halk Edebiyatı13. yüzyıl – günümüze kadar– Türk halk şairlerinin oluşturduğu anonim edebiyat. Manzum ve mensur eserler (Türkü, mani, koşma, destan).
Tanzimat Edebiyatı19. yüzyıl (1839-1876)– Batı edebiyatı etkisi. Sosyal ve bireysel sorunlar ön plana çıkar. İlk modern roman ve tiyatro örnekleri.
Servet-i Fünun Edebiyatı19. yüzyıl (1876-1901)– Batılılaşma akımının izleri belirgindir. Realizm ve natüralizm akımları etkili olmuştur. Edebiyatçıların bireysel ve toplumsal sorunlara duyarlı olduğu bir dönemdedir.
Fecr-i Ati Edebiyatı1909-1912– Genç şairler topluluğudur. İleriye dönük modernizmin temellerini atmışlardır.
Milli Edebiyat1911-1923– Türk halkının değerlerine dönülür. Milliyetçilik ön plandadır. Yeni bir edebiyat dili geliştirilir.
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı1923-günümüz– Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte edebiyat daha çok özgürleşir. Şiir, hikâye, roman ve tiyatroda yenilikler görülür.

Bu tablo, Türk Edebiyatı’nın tarihsel gelişimi ve önemli dönemlerini özetlemektedir. Her dönemde belirli akımlar ve yazarlar ön plana çıkarak Türk edebiyatını şekillendirmiştir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top